Med anledning av ökade matpriser och den begränsade budget som gäldenärer har att förhålla sig till, har BUS-föreningen i samverkan med Emergi kost tagit fram en matsedel som kostnadsberäknats och anpassats efter de referensvärden som tagits fram i föreningens budget-mall. Matsedeln innehåller recept för såväl frukost, lunch, mellanmål och middag och säkerställer att individen erhåller näringsriktiga måltider. Informationen omfattar även praktiska och budgetsmarta tips vid mathandling.

Att äta varierat är bra för alla. Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Den som har problem med skulder riskerar att få en såväl psykisk som fysisk försämrad hälsa. För den som lever med ekonomisk stress är risken att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och magsår betydligt större än för den övriga befolkningen. Att upprätthålla hälsosamma matvanor utgör därför en mycket viktig del i dessa individers livssituation och vardag. Efter år av kraftigt stigande matpriser så kan detta upplevas som nästintill omöjligt för de som lever med en ansträngd ekonomi.

Emma Martner driver företaget Emergi kost. Hon är legitimerad dietist och har flera års erfarenhet av arbete som dietist i primärvård och på mottagning med fokus på patienter med livsstilsrelaterade sjukdomar. För att säkerställa att matsedeln som BUS-föreningen nu erbjuder sina medlemmar är såväl kostnadseffektiv som näringsriktig har vi tagit hjälp av Emma.

Matsedeln innehåller:

  • frukostalternativ
  • lunch och middagar
  • mellanmålsalternativ
  • Praktiska budgetsmarta mattips för handling

Recepten är enkla att tillaga och ingredienslistan har hållits så kort som möjligt. Några recept är även anpassade för att tilltala barns smak och matpreferenser.

Matsedeln finns tillgänglig via mina sidor för dig som är medlem i BUS-föreningen. Referensvärdet för mat till en ensamstående vuxen är 2 200 kronor per månad (73 kr per dag) under 2024.

Vill du dela inlägget på sociala medier?
Mål för bättre hjälp vid psykisk ohälsa på vårdcentraler
Längre sjukfrånvaro när kravet på läkarintyg mildras