Riksrevisionen har granskat om staten arbetar effektivt för att motverka ekonomiskt våld i nära relationer. Granskningen visar att regeringen inte har tillräckligt uppmärksammat ekonomiskt våld som en allvarlig våldsform. Det inkluderas inte i den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och myndigheterna har inte fått tydliga direktiv om att arbeta med frågan. Arbetet mot ekonomiskt våld är i sin linda, och kunskapen inom myndigheter är låg. Ekonomiskt våld prioriteras inte i brottsutredningar, och det finns brister i lagstiftningen som gör det lätt för förövare att utöva våld genom till exempel e-legitimation och kreditgivning. Det saknas åtgärder för att skydda utsatta, och möjligheterna till juridiskt stöd är begränsade, vilket gör det svårt för den utsatta att återhämta sig ekonomiskt.
Rekommendationer
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att:
- Lämna uppdrag till lämplig myndighet att i samverkan med relevanta myndigheter kartlägga hur våldsutövare kan utnyttja myndigheter för att bedriva ekonomiskt våld mot närstående.
- Kartlägga behovet av och lämna förslag på lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder för att motverka ekonomiskt våld och mildra dess konsekvenser för utsatta.
- Säkerställa att ekonomiskt våld beaktas i lagstiftningsprocesser när det är relevant.
- Inkludera ekonomiskt våld i den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och tydliggör vilka myndigheter som bör bidra till arbetet mot ekonomiskt våld, och på vilket sätt.
Riksrevisionen rekommenderar myndigheterna att:
- Säkerställa att anställda har den kunskap om och förståelse för ekonomiskt våld som de behöver i sitt arbete.
- Säkerställa att det finns ändamålsenliga rutiner för att förebygga och motverka ekonomiskt våld. Det kan exempelvis handla om att identifiera utsatthet för ekonomiskt våld i medborgarkontakter eller motverka att myndighetens rutiner utnyttjas av våldsutövare.
BUS-föreningen är en av de organisationer som har intervjuats i samband med granskningen. Läs granskningsrapporten i sin helhet här.