Utrikes födda har ofta en mer positiv syn på hur kommunens verksamhet fungerar och upplever i högre grad än inrikes födda att det finns bra möjligheter för invånarna att påverka. Samtidigt känner utrikes födda sig mindre trygga i sitt bostadsområde jämfört med inrikes födda och upplever i lägre grad att man kan lita på andra människor.

I en ny rapport från SCB jämförs utrikes och inrikes föddas syn på samhället inom olika områden. Som underlag används SCB:s medborgarundersökning från år 2023, med frågor om bland annat boende och boendemiljö, skola, socialtjänst och omsorg, trygghet i samhället, jämlikhet och integration, bemötande och inflytande samt förtroende och tillit.

Utrikes födda som bott mindre än 10 år i Sverige ofta mest nöjda

I frågor där utrikes födda har en mer positiv syn än inrikes födda är det vanligt att skillnaden är tydligast för utrikes födda som bott 0–9 år i Sverige. Det gäller exempelvis frågor om hur socialtjänstens stöd till utsatta personer fungerar, vad man tycker om polisens närvaro i kommunen och möjligheterna för kommunens invånare att påverka politiska beslut.

Totalt sett finns inga signifikanta skillnader mellan utrikes och inrikes födda vad gäller förtroende för politiker, men utrikes födda som bott kortare tid än 10 år i Sverige har i högre grad än inrikes födda svarat att de allmänt sett har stort förtroende för såväl politiker i riksdagen som kommunens politiker.

Utomeuropeiskt födda och boende i områden med socioekonomiska utmaningar har lägre tillit till andra människor

Utrikes födda känner sig i mindre grad trygga i sitt bostadsområde än inrikes födda och uppger i högre grad en oro att bli utsatta för olika typer av brott. För dessa frågor finns också ofta skillnader mellan dem som bor i områden med socioekonomiska utmaningar och dem som bor i områden med goda socioekonomiska förutsättningar. Det gäller även en fråga om hur man upplever kommunen som en plats att bo och leva på. Här uppger utrikes födda i lägre grad att kommunen är en bra plats att leva och bo på, men det finns inga skillnader mellan utrikes och inrikes födda inom respektive typ av område. Här tycks skillnaden mellan utrikes och inrikes födda till stor del hänga samman med att utrikes och inrikes födda bor i olika typer av områden.

När det gäller tillit till andra människor är det tydliga skillnader såväl mellan utrikes som inrikes födda, mellan boende i områden med olika socioekonomiska förutsättningar och mellan födda utom och inom Europa. Drygt 4 av 10 födda utanför Europa uppger att man allmänt sett kan lita på människor, medan det gäller drygt 5 av 10 födda i Europa och drygt 6 av 10 inrikes födda. Här finns också skillnader mellan utrikes och inrikes födda i alla typer av områden. Födda utom Europa bor i högre grad i områden med socioekonomiska utmaningar än såväl födda i Europa som födda i Sverige, vilket kan ha betydelse för resultaten.

Allmänt sett, tycker du att man kan lita på människor?

Andel som svarat ”Till stor del” eller ”Helt och hållet”

Läs hela rapporten.

Källa: SCB

Vill du dela inlägget på sociala medier?
Många skjuter upp betalningar under Black week och i julhandeln
FI: Bedrägeribeloppen minskar, men antalet bedrägerier ökar